tiistai 28. elokuuta 2012

Pikamekko

Hyvän ystäväni häitä juhlittiin kesäisenä lauantaina, ja tapojeni mukaisesti oma juhlamekkoni ei ollut valmiina edellisenä iltana, tässä tapauksessa en ollut edes aloittanut kankaiden leikkaamista. Halusin tehdä aiemmin tuliaisiksi saamistani silkkikankaista yksinkertaisen mekon, jonka pääntielle kirjoisin (taas) cutwork-leikekirjontakuvion.


Kuviossa on viisi lehteä, jotka asettuvat kauniille kaarelle ja ovat täydelliset yksinkertaisen asun koristukseksi. Idea tästä mekosta oli ollut mielessäni jo pitkään sekä kangas valmiina, mutta perjantaina kello 20 tilanne näytti tältä:Tein lakanakankaasta mallin erään vanhan mekkoni mukaisesti, ja lähdin sovittamaan protoa päälleni. Mallimekko oli olkaimeton, mutta halusin tähän mekkoon olkaimet, joten jatkoin "kaavoja" sopiviksi. Aluksi pidin työtä sovitusnukkeni päällä, mutta tarkemman sovituksen tein suoraan päälleni ystävän avulla. Omaan selkään kun on melko haastavaa tehdä nuppineulauksia tai merkintöjä.. Onneksi työvaiheet olivat itselleni melko selkeät, joten ompelu eteni hurjaa vauhtia, mutta kuitenkin niin, että olin tyytyväinen työn jälkeen. 

Ensin leikkasin kankaat proton mukaan, huolittelin kappaleet, ompelin etu- ja takaosan muotolaskokset sekä olkasaumat (toinen olka jäi auki kirjontaan saakka), ompelin sivuun pitkän piilovetoketjun ja toisen sivusauman kiinni ja kirjonnan jälkeen käänsin kädentiet sekä pääntien yksinkertaisella päällitikkauksella. Helmaa en ehtinyt kiireessä pikeeraamaan, joten käytin siinä apuna silitettävää pikapaltetta.
Kun mekko oli lähes valmis (pääntie ja kädentiet huolittelematta ja helma kesken), kiinnitin työn liimasprayn avulla kirjontakehälle pingotetulle tukikuidulle, ja laitoin koneen tekemään kuviota. Tukimateriaalina leikekirjonnassa käytin taas Inspiran Aqua Macig-kuitua, josta pidän kyllä todella paljon. Kiireen takia oli todella helpottavaa, kun kuidun sai pois suihkuttamalla työn päälle vettä, eikä sitä tarvinnut kastella täysin. Kirjonta valmistui noin tunti ennen lähtöä juhliin.


Mekosta tuli kaikesta kiireestä huolimatta todella onnistunut. Kuviosta tuli siisti ja antoi riittävästi ilmettä muuten todella yksinkertaiseen mekkoon. Alunperin olin miettinyt, että kirjoisin yksittäisiä lehtikuvioita mekon helmaan, mutta en halunnut (ainakaan kesäksi) vuorittaa mekkoa, jottei siitä tulisi liian tukala, joten ilman vuoria en halunnut tehdä siihen "reikiä", joiden kanssa pitäisi varoa illan aikana. Vaikka harvoin esiinnyn missään mekko päällä, tämä asu pääsee varmasti useamminkin käyttöön.2 kommenttia:

  1. Onpa hieno mekko. Blogisi on muutenkin selkeä ja ohjeet tarkat. Lisää odotellessa...

    VastaaPoista