maanantai 6. elokuuta 2012

Cutwork -kukka rinnassa


Osallistuin viikonloppuna juhliin, joissa pukukoodina oli kukallinen asu/kukka rinnassa. Vaatekaapistani ei löytynyt mitään kukallista, joten sain hyvän syyn testailla suosikkikuvioitani, eli cutwork- leikekirjontakuvia. Kirjontakokoelmassa 441 creative CUTWORK on sekä isoja että pieniä kuvioita, ja niitähän voi vielä yhdistellä oman maun mukaan. Valitsin melko yksinkertaisen ja pienen kukan, jotta se sopisi suunnittelemani, hyvin pelkistetyn tunikan rintaan.
Peruskaavani ovat jossain hyvässä tallessa, ja koska halusin kirjontakuvion olevan tunikan "juju", päätin tehdä hyvin yksinkertaisen työn hyödyntämällä valmisvaatetta. Materiaalina oli melko napakka puuvillatrikoo. Yksinkertaisimmillaan tunikan tai topin saa tehtyä nopeasti levittämällä sopivan vaatteen kankaan päälle, leikkaamalla saumanvarojen kanssa vaatteen ympäriltä, ja neulaamalla kappaleet yhteen. Sovitin sitten työtä ja merkitsin peilin edessä kohdat, joista halusin kaventaa, sekä pääntien ja kädentien kaaret. Lisäksi suunnittelin kukkakuvion sijaintia.Kun etukappaleen muoto oli selvä, ryhdyin kirjomaan kuviota ennen tunikan ompelemista valmiiksi. Pingotin tukikankaan kehälle, käytin liimaspraytä ja painoin kankaan sopivalle kohdalle, peilin edessä tehtyjen merkintöjen mukaan. Kuvassa näkyy myös apuna käyttämäni nuppineulat, jotka kuitenkin poistin ennen kirjontaa.


Tein kuvion yhdellä värillä. Ensin kone teki kukan varret sekä tukitikkaukset leikattavia osia varten. Leikekirjontaneuloista käytettiin kahta erisuuntaista neulaa. Ennen viimeistä kirjontavaihetta työn alle laitettiin veteenliukeneva tukimateriaali, johon lehtiruodit kirjottiin. Käytin ensimmäistä kertaa Inspiran Aqua Magic -tukikuitua, ja pidin siitä erittäin paljon. Materiaali tuntuu aivan tavalliselta harsomaiselta tukikankaalta, mutta liukeni todella siististi veteen ja oli muutenkin helppoa käsitellä.
Kun kirjonta oli valmis, siistin nurjalta ylimääräiset tukimateriaalit sekä pesin Aqua Magic-kankaan pois. Työn päättely eli tunikan ompelu valmiiksi oli hyvin nopeaa: ompelin olka- ja sivusaumat saumurilla, ja käänsin huolitellut pääntien ja helman suoralla joustinompeleella. 

Tunika oli helppo ja nopea työ, valmistui yhdessä iltapäivässä. Haastetta olisi saanut esim. tekemällä asun venymättömästä kankaasta ja kaavojen mukaan, mutta tein vaatteen yksin ts. sovittaminen olisi ollut aika hankalaa, ja lopputulos näytti hyvältä näinkin. Tulen varmasti tekemään samanlaisia, helppoja yläosia jatkossakin, kuitenkin erilaisilla kuvioilla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti