maanantai 21. toukokuuta 2012

Mosaiikkipallo

 

Mosaiikkikirjoissa ja näyttelyissä on näkynyt toinen toistaan upeampia keramiikkapalloja, joiden pinta on koristeltu erilaisilla mosaiikeilla. Ostin aikoja sitten varastoon pari isoa ja pientä keramiikkapalloa, jotta jossain vaiheessa voisin uskaltautua sellaisen kimppuun. Valmis pallo näyttää yksinkertaiselta valmistaa, mutta kaarevuuden takia paloja joutuu asettelemaan tarkasti sekä odottelemaan liiman kuivumista riittävän kauan.

Kuten kuvista näkyy, sininen on lempivärini varsinkin mosaiikeissa. Tähän työhön käytin todella paljon erilaisia paloja ja muotoja, ja erityistä oli se, että käytin monia mosaiikkeja sellaisenaan enkä leikannut niitä osiin.  Oikeastaan ajatus lähteä tekemään palloa syntyi materiaalin paljoudesta: mosaiikkien suhteen olen todellinen hamsteri, ja pallo vaikutti hyvältä projektilta saada käytettyä paljon erilaisia, vähän hienompia mosaiikkipaloja. Mosaiikkeja olen hankkinut esimerkiksi MosaiikkiMiljöö -liikkeestä, heillä on todella monipuolinen valikoima sekä perusmateriaaleja että erikoisuuksia. Työn puolesta olen käynyt paljon kädentaitomessuilla, joissa on aina pitänyt käydä tutustumassa heidän osastoonsa ja tietysti ostaa kaikkea uutta, usein niin että vanhatkin tarvikkeet on vielä käyttämättä.

Pallo ennen saumausta

Värit muuttuvat melko paljon saumauksen myötä


Mosaiikkipallo valmistui päivässä, sillä tekemistä helpotti monet valmiiksi sopivan muotoiset palat. Isojen palojen väliin halusin myös tarkoituksella isommat raot saumausaineelle, joten muutamat "ympyrät" syntyivät nopeasti. Tein ensin pallon pintaan ympyröitä, ja lopuksi tein taustan yksivärisestä Murano-lasimosaiikista.

Valmis pallo sai kuivua yön yli, ja saumasin työn seuraavana päivänä. Pallon saumaaminen oli todella erilaista tasoihin verrattuna: laastia sai levitettyä vain pienen alueen kerrallaan, jottei se pudonnut pallon pinnalta. Saumauslaasti sai kuivua aika paljon, ennenkuin aloin putsaamaan pallon pintaa, mutta onneksi monet mosaiikkipalat olivat lasitettuja eikä laasti siten tarttunut niihin pahasti. Saumattua palloa sai pitää kosteana melko pitkään, jottein pintaan tullut halkeamia, ja työ onnistuikin lopulta todella hyvin. Pallo asuu toistaiseksi parvekkeellani, mutta haaveena olisi oma piha, jonne sen voisi asetella mahdollisten muidenkin mosaiikkien sekaan.


1 kommentti:

  1. Todella huikaiseva työ! Olet ilmeisen lahjakas mosaiikin tekijä.

    VastaaPoista