tiistai 8. toukokuuta 2012

Cutwork -koristetyynyMessuilla ja erilaisilla kursseilla näkemäni kirjontamallit ovat olleet mieleenpainuvia: olisipa aikaa ja taito tehdä jotain niin upeaa. Uudet cutwork- leikekirjontaneulat olivat kiehtoneet jo jonkin aikaa, kunnes päätin valmistaa jouluksi upean koristetyynyn. Cutwork Techniques #228 -mallistosta löytyi suorakaiteen muotoinen alue pieniä kolmioita, joista hyödynnettiin myös irtileikattu osa. Ensin kone kirjoi neliöiden ääriviivat, sitten leikkasi kolmiot irti, työn alle laitettiin tukikalvoa, kone kirjoi aukkojen päälle "verkon" ja viimeisteli reunat. Irtileikatut kolmiot piti ommella itse takaisin, verkon viereen.

Kuvassa yksi mallikerta ja ohjeet kirjontaan

Leikekirjontaneulat ovat kuin pieniä talttoja, jotka vahdetaan koneeseen neulan tavoin. Kirjontakone neuvoo neulojen vaihtamiseen, samoin kuin värinvaihdot. Neuloja on neljää eri mallia, jotta leikkauspintoja saa tehtyä useammassa suunnassa. Cutwork-kuvioita ei suositella muokattavaksi, jotta leikkuu”tikit” pysyvät oikeilla kohdillaan.

Inspiran leikekirjontaneuloja, kuva Pfaffin lisätarvikeluettelosta

Tein kuvion neljään kertaan melko paksulle, tummansiniselle villankaalle hieman violetimmalla kirjontalangalla. Kirjonnassa käytettiin tukena veteenliukenevaa Ultra Solvy- tukikalvoa, joten valmis materiaali piti vielä pestä. Sisätyyny on myös sininen, mutta kuviot erottuvat mielestäni riittävästi. Ainoa miinus työssä oli se, että villakangas oli vaatetuskankaaksi tarkoitettu, hieman väljäsidoksinen, joten irtileikatut kolmiot lähtivät vähän rispaamaan reunoista. Jos tekisin toisen tyynyn, houkutus on kyllä suuri, valitsisin napakamman huovan. Valmis tyyny oli kuitenkin tällaisenaan upea joululahja. Kirjotun tyynyn lisäksi virkkasin Drops Paris- puuvillalangasta perinteisen isoäidinneliön, ja taustaksi ompelin samaa villakangasta kuin cutwork-tyynyssä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti