maanantai 21. toukokuuta 2012

MosaiikeistaMosaiikkiharrastukseni alkoi muutama vuosi sitten kesälomalla, saatuani opetusta ja innostusta osaavalta harrastajalta. Tein ensimmäisen työni, kala-taulun, yhdessä siskoni kanssa, ja sen jälkeen töitä on valmistunut muutama vuodessa. Tavoilleni uskollisena mosaiikeista(kin) löytyy ikuisuusprojekteja; tuoli, joka on ollut työn alla pari vuotta. Koska tekemättä on ehkä tylsin vaihe eli yksivärinen tausta, työ on jäänyt odottamaan sadepäiviä..

Pidän mosaiikkien tekemisestä ehkä siksi, että materiaalina keraamiset sekä lasiset laatat ovat niin erilaisia työstää kuin kangas tai langat. Olen käyttänyt töissäni Ceraton- keramiikkapuristetta, Murano -lasimosaiikkeja, peiliä sekä paljon erilaisia marmoroituja ja iridisoituja lasimosaiikkeja ja millefiori-lasihelmiä. Kala-taulussa käytimme myös erilaisia kiviä.

Mosaiikkien tekeminen on myös yleensä paljon hitaampaa, joten työtä ehtii suunnittelemaan ja pohtimaan sen edetessä, kun taas ommellessa yritän suunnitella työn etukäteen, jottei tulisi pahoja yllätyksiä ja virheitä. Mosaiikeissa materiaalin vuoksi on myös anteeksiannettavampaa, jos palojen saumat tai leikkaukset eivät ole täydellisiä. Mielestäni töissä saa näkyä käsityön jäljet.
Ensimmäinen yksin tekemäni mosaiikki oli lintupeili, jonka annoin lahjaksi. Taustan yksiväristen palojen seassa on myös sinistä peiliä, joskin se ei oikein erotu kuvassa. Jälkikäteen mietin, että kontrasti lintujen ja taustan välillä olisi voinut olla suurempi, mutta luonnossa kokonaisuus kuitenkin toimii.


Välissä olen tehnyt pieninä projekteina tuikkulyhtyjä sekä pannunalustoja. Tuollaiset työt valmistuvat yleensä yhdessä päivässä tai illassa, sillä saumaus tehdään kuitenkin aikaisintaan vuorokauden kuluttua.
Suurin tekemäni mosaiikki on työhuoneeni oven päälle suunniteltu työ. Idean sain olohuoneen seinällä olevasta julisteesta, jossa on Klaus Haapaniemen taiteilema kissa, Chat Botté. Kissalla on viidessä jalassaan vihreät korkokengät, ja sen ympärillä kasvaa upeita vaaleanpunaisia ja violetteja kukkia. Työn koko on n.21x80cm. Oven päällä oli valmiiksi ovenkarmeista muodostunut kehys, johon valmis työ upposi. Työ on valmistettu ohuen vanerin päälle. Reunoissa, kengissä ja kukissa käytin kiiltävää Murano-lasimosaiikkia, kukkien keskustat ovat millefioreita ja työn tausta mattapintaista Ceraton-keramiikkaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti