tiistai 8. toukokuuta 2012

Kirjottuja pitsikoruja

 
Veteenliukeneva tukikalvo on monelle vieras, mutta konekirjonnassa aivan ehdoton materiaali. Ohut Solvy-kalvo pingotetaan kirjottavan, pehmeän materiaalin päälle, jotta tikit muodostuvat siististi työn pinnalle, eikä tikkien välistä puske esiin esimerkiksi froteen lankalenkit. Kun saataville tuli paksumpaa kalvoa, Ultra Solvya, jolle sellaisenaan voisi kirjoa, halusin kokeilla pitsikorujen kirjontaa. Valmiina kuvioina löytyi toinen toistaan upeampia kuvioita, joista valitsin muutaman erikokoisen ympyrän sekä pisaran (pisara Pfaffin kuviokokoelmasta 378: Accessorize with crystals).


Kirjottuja pisaroita, osa vielä siistimättä
Kirjontalankana (sekä ylä- että alalanka) oli Gütermannin SULKY Rayon 40 -viskoosikirjontalanka. Lanka on kiiltävää, joten se sopi hyvin näihin koruihin. Kuviot kirjotaan sellaisenaan pingotetulle kalvolle, ja valmiina koko työ pestään vedellä. Kalvo liukenee vedessä itsestään, mutta en pessyt kuvioita täysin puhtaiksi, sillä nyt kuivaessaan ne jäivät hieman jäykiksi. Kirjoin yhden ison ja monta pientä ympyrää, jotka valmiina ompelin koneella yhteen kaulakorun muotoon. Kaksi pienempää palleroa säästin korvakoruiksi; lisäsin näihin vain tummat korulukot.


Samaa ideaa haluaisin soveltaa jonkin juhlamekon kaulukseen, kirjomalla pitsejä eri muotoon ja kiinnittämällä ne kankaaseen. Saatavilla on myös valmiita kirjontakuvioita kaulukseksi, mutta tuo pienten kuvioiden sommittelu oli kyllä hauskaa..Pisaran muotoiset pitsit viimeistelin joululahjoiksi: näihin liimattiin eriväriset strassit koristeiksi. Kirjonta vie toki aikaa, mutta tässä erässä sommittelin kuvioita aivan vieri viereen hieman isommalle kehälle, jotta kone nakutti kerralla isomman määrän kuvioita säästäen aikaa ja tukikalvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti