sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Perinteitä

Mummoni sisko, eli Kaija-tätini, oli todella taitava käsitöissä. Erityisesti ristipistot olivat hänen erikoisalaansa, ja viime vuosina opeteltuani itse tekemään ristipistoja, olen oppinut arvostamaan entistä enemmän hänen huikean tarkkaa ja yksityiskohtaista käsityötaitoa. Sain joitain vuosia sitten perinnöksi hänen kirjomansa taulun, ja kehystäessäni sitä uudelleen en voinut kuin hämmästellä työtä sekä oikealta että erityisesti nurjalta puolelta: nurja oli varmasti siistimpi kuin omat pienetkään työni oikealta puolelta katsottuna. Vaikka nykyisin teenkin lähes kaiken kirjonnan, ja paljon ompeluakin, koneella, arvostan käsillä tehtyjä käsitöitä erittäin paljon.

Kiinnostuin 5D-kirjontaohjelman CrossStitcher- eli ristipisto-ohjelmasta, ja halusin kokeilla tehdä sillä jonkinlaista perinnekirjontaa. Sain työkaveriltani lainaksi muutamia aiheeseen liittyviä kirjoja, ja erityisesti "Karjalan kirjonta" kiinnosti sukujuurieni vuoksi. Kirjasta ja netistä etsin muutamia inspiroivia kuvia, ja lopulta päädyin kokeilemaan kirjoa "Karjalan käkenä" tunnetun lintukuvion.


CrossStitcherissä voit ladata suunnittelemasi ristipiston taustalle esimerkiksi valokuvan, jota käytät apuna ääriviivoja tai muita yksityiskohtia suunnitellessasi. Itse tein kuvion melko yksinkertaisena, vain yksinkertaisilla ristipistoilla ja ilman taustakuvaa apuna. Kun ristipistokuvio on suunniteltu, se tallennetaan ja muunnetaan kirjontakuvioksi, ja voidaan sitten siirtää kirjontakoneelle.Kirjoessani kuviota oli helppo huomata, missä järjestyksessä tikit oli suunniteltu. Keskeneräisestä työstä olisi ollut aika vaikea sanoa, mitä kuvio esittää, mutta valmis kuvio oli mielestäni hyvin onnistunut ensimmäiseksi kokeilukseni.


Tämän käen jälkeen tein vielä yllä kirjonta-ohjelmiston kuvissa näkyneen uuden, hieman pienemmän version Karjalan käestä, ja se tulee koristamaan muutamia sukulaisille ja ystävilleni tekemiäni joululahjoja. Laitan niistäkin kuvia saatuani kaikki kirjonnat valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti