maanantai 31. maaliskuuta 2014

"Verhoilua"

Tätini syntymäpäivillä heräsi idea heidän olohuoneensa vanhan nojatuolin uudelleenverhoilusta, tai jonkinlaisen irtopäällisen ompelemisesta. Tuoli on hankittu parisenkymmentä vuotta sitten, ja kuluneen vuoden aikana siitä oli kulunut käsinojat rikki, ja kangas oli muutenkin jo haalistunut kovassa käytössä. Koska tuoli oli muuten mieluisa ja hyvä istua, ryhdyimme suunnittelemaan sen uudistamista.Minulla ei ole kokemusta saati osaamista varsinaisesta verhoilusta, jossa uusittaisiin myös tuolin sisuksia, mutta tässä nojatuolissa oli melko fiksusti irroitettava päällinen, joka suljettiin tuolin "selästä" pitkällä vetoketjulla, ja helmasta päällinen kiinnittyi tuolin runkoon tarranauhalla. Myös istuintyynyn alla päällinen kiinnittyi tuoliin tarralla, joten sen istuvuutta pystyi hieman säätelemään. 

Projekti alkoi alkuperäisen päällisen ratkomisella palasiksi, kankaan leikkuuta varten. Tulin auttamaan kankaan menekin laskemisessa, ja sen jälkeen lähdimme ostamaan verhoilukangasta. Sopiva kangas löytyi melko nopeasti, sillä väritoive turkoosi rajoitti hieman valikoimaa, ja samalla löytyi sopivaa kangasta olohuoneen sohvan uusiksi koristetyynyiksi. Kankaan pohjaväri oli sama kuin tuolissa, mutta tyynykangas oli kuvioitua.


Kankaan leikkaaminen oli melko hidasta, mutta vanhan kankaan raidoitus auttoi palojen saamisessa langansuunnan mukaisesti. Uusi kangas on hieman samettipintainen, joten oli tärkeää saada kaikki kappaleet samansuuntaisesti, jottei tuoli näyttäisi kirjavalta eri suunnista katsottuna. 


Leikkaamisen jälkeen palat huoliteltiin saumurilla, ja sitten alkoi varsinainen ompelu. Käytin Nylbond- nylonlankaa, joka on kestävää ja tavallista ompelulankaa paksumpaa, ja sopi sen vuoksi erinomaisesti tähän projektiin. Ommeltuani aina yhden sauman kerrallaan sovitin päällistä tuolin päälle, ja pala palalta se alkoi jo näyttää hyvinkin sopivalta. Työ eteni niin sujuvasti, että välivaiheiden kuvaaminen jäi tämän vaiheen jälkeen valitettavasti väliin.


Vetoketjukin suoristui kuvan oton jälkeen kunnon silityksellä
Päällinen valmistui vielä samana iltana kuin aloitimme projektin, eli suuresta koostaan huolimatta se ei ollut kovinkaan suuritöinen tai vienyt kauaa aikaa. Toki vanha päällinen oli ratkottu jo aiemmin, ja siihen meni aikaa useita tunteja. Tuolin lisäksi ompelimme vielä kolme koristetyynyä vaalealle sohvalle, jotta olohuoneen sisustus näyttäisi yhtenäisemmältä. Vanha tuolinpäällinen kaavoina auttoi leikkuussa niin, että kaikki palat sopivat täydellisesti yhteen, enkä yhtä vahingossa väärinommeltua tyynyn piilovetoketjua lukuunottamatta joutunut ompelemaan mitään kahteen kertaan. 
Tuolista tuli todella onnistunut, ehdottomasti yksi parhaimmista ompelutöistäni ikinä. Ja tämäkin projekti poiki lisää ideoita, joten keväälle on tiedossa muutamat muutkin sisustusompelut. Kiitos vielä Irkku ja Viltsu mukavasta päivästä ja kivasta projektista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti