perjantai 28. maaliskuuta 2014

Saarikausi lähestyy

Tätini vietti syntymäpäiviään kuun alussa, ja tapojeni mukaan halusin tehdä hänelle jonkin lahjan itse. Kunhan jäät lähtevät, alkaa syksyyn asti kestävä veneily- ja saarikausi, jolloin he viettävät liki kaiken aikansa Saaressa. Jotta lahjalle olisi käyttöä, suunnittelimme siskoni kanssa saaren keittiöön sopivan pussukan, jonka täytimme ekopesuaineilla. Pitkän jahkailun jälkeen muistin ottaneeni valokuvia keittiön seinällä olevasta upeasta, käsinkirjotusta seinävaatteesta, joka on tuotu matkoilta vuosia sitten. Kaivoin kuvat esiin, ja taas jahkailtuani hetken valitsin isosta työstä yhden yksityiskohdan, josta lähdin tekemään kirjontakuviota. 5D -kirjontaohjelmiston Design Creator -osiolla saa tehtyä melko helposti omia kirjontakuvioita valitsemistaan tavallisista kuvista. Koska tässä kuvassa oli niin paljon muita värejä ja kirjottu pinta näytti kuvissa hyvin epätasaiselta, tein kuvasta vielä mustavalkoisen viivapiirroksen. Näin kuvion teko Design Creatorilla onnistui hetkessä.

Kuvioon tuli kolme väriä, ja käytin kirjonnassa puuvillaisia kirjontalankoja niiden upean mattapinnan vuoksi.

Valmiiseen kirjontaan jäi muutamia pieniä hyppytikkejä, mutta ne oli helppoa leikata pois vaalean pohjavärin ansiosta. Leikkasin värikkäästä puuvillakankaasta hieman päällikangasta pienemmät kappaleet, ja ompelin ne pusseiksi, ja lopuksi huolittelin vuorin ja miehustan yhteen sinisellä vinonauhalla.

Pussukan lisäksi teimme kolmeen vieraspyyhkeeseen kirjonnat. Olimme jo aiemmin vieneet siskoni kanssa saareen uusia, värikkäitä pyyhkeitä, mutta nyt teimme niihin vielä kirjotut tunnisteet.

Käytimme samaa fonttia, Script 2 10-35mm, kuin aiemmin saareen tekemässäni tyynyssä, ja kuvioiksi valitsimme jo aiemminkin ihastelemani vieheet 5D -ohjelman kuviokokoelmasta. Vieheitä oli kaksi erilaista, joten käänsimme toisen peilikuvaksi ja vaihdoimme värit, jotta saimme kolme erinäköistä kuviota. Värinvaihdon teimme vasta kirjoessa, joten 5D -ohjelmassa kuviot olivat vielä samanvärisiä.Käytimme pyyhkeen pinnalla veteenliukenevaa tukikuitua, Inspiran Aqua Magicia. Näin tikit eivät uppoa froteeseen kirjonnan aikana, vaan kuviosta tulee mahdollisimman selkeä. Leikkasin lopuksi ylimääräiset kuidut irti, ja pesimme vielä pyyhkeet, jotta loputkin rippeet kuidusta liukenivat pois.


Vaikka pyyhkeet olivat erivärisiä, nyt ne ainakin tunnistaa saareen kuuluviksi, eivätkä mene sekaisin muiden pyyhkeiden kanssa. Nyt vain toivotaan, että jäät sulavat ja saarikausi alkaa! Juhlat olivat onnistuneet ja mukava katko kiireiseen kevääseen, ja illan aikana syntyi vielä ajatus seuraavasta käsityöprojektista, josta kerron pian lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti