maanantai 10. syyskuuta 2012

Nyörikirjontaa


Keksimme ystävieni kanssa järjestää rapujuhlat hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Perjantaina hankittiin pakasterapuja ja muita tarjoamisia, ja lauantaina vietettiin hauska ilta hyvässä seurassa. Tärkeää oli tilaisuuteen sopivat koristelut, joten hankin kirkkaanpunaista neulelankaa ja lainasin töistä nyörikirjontajalan, ajatuksenani tehdä vapaalla kädellä piirretty rapu pöytäliinan koristeeksi. Olin vasta hankkinut valmiin mustan pöytäliinan, joten päädyin tekemään pienemmän rapu-kaitaliinan, jonka voisi kattaa toisen liinan päälle tai käyttää joskus sellaisenaan.Piirsin ravun hahmon liitukynällä mustalle kankaalle. Tässä voisi käyttää esimerkiksi tulostettua kuvaa tai muuta mallia, mutta piirsin muodon vapaalla kädellä. Seuraava vaihe oli koneen langoittaminen nyörikirjontaa varten. Nyörijalkasetti kirjontaan sisältää kaksi erilaista paininjalkaa erivahvuisille nyöreille, langanpujottimen sekä koneeseen kiinnitettävät ohjaimet lankaa varten. Kone säädetään vapaaompelua varten (syöttäjät alhaalla), ja sen jälkeen ommellessa kangasta liikutetaan itse. Lankana/nyörinä käytin Dropsin Cotton Viscose- puuvillaviskoosineulelankaa, joka oli sopivan kiiltävää ja muutenkin toimivaa tähän työhön. Lankaa jäi tietysti reilusti yli, mutta minulle heräsi jo ajatuksia joulun ompeluista..


Kulmissa ja tiukoissa käänteissä laskin neulan suosiolla alas, ja paransin otettani työstä. Liitumerkinnän seuraaminen oli yllättävän hankalaa varsinkin tiukoissa kaarteissa, mutta harjoittelemalla sen oppii varmasti. Olen tehnyt nyörikirjonnalla aiemmin pieniä kokeiluja, erilaisia kaaria ja kiemuroita, joten ensimmäiseksi "esittäväksi" kuvioksi rapu onnistui mielestäni hyvin. 

 
Pöytää koristeltiin myös esimerkiksi rapuserpentiinillä, rapukonfeteilla sekä mustaherukan lehdillä. Rapuliina oli hieman tyylikkäämpi lisä kattaukseen, ja jäi muistoksi hauskasta illasta ja yöstä. Rapujuhlat kun tunnetusti jatkuvat aamuun saakka...

4 kommenttia:

 1. Olenpa iloinen, että löysin tämän blogin! Itselläni on myös Pfaffin Creative 2.0 joten onpas mahtavaa lukea täältä vinkkejä koneen käyttöön :) Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sonja kommentistasi! Kirjontakoneeni on päivittynyt Pfaffin uuteen malliin, mutta toivottavasti löydät täältä jatkossakin vinkkejä tekemiseesi. Voit toki aina kysyä creative 2.0:n käytöstä, autan mielelläni parhaani mukaan!

  VastaaPoista
 3. Joo huomasin vähän jälkijunassa, että sinulla on jo uudempi kone :D Mutta kaikenlaiset kirjontavinkit on kyllä tarpeeseen ja niitä täältä tuntuu hyvin löytyvän. Tällä hetkellä kiinnostaa tuo ohjelmisto (5D), minkähän hintainen se mahtaa olla -uskaltaako kysyäkään...? Olisi joskus tulevaisuudessa kiva kokeilla tehdä kuvia itsekin.

  VastaaPoista
 4. Kirjontaohjelmistoja on saatavilla eri tasoisina, riippuen siitä, haluaako tehdä kuvioita alusta alkaen itse, vai kenties vain yhdistellä valmiita kuvioita ja tekstejä. Kattavin 5D Suite -ohjelmistopaketti maksaa noin 1490 euroa, edullisimmat ovat muutaman sata euroa. Pfaffin sivuilta (linkki löytyy tuolta oikealta sivupalkista) löydät tiedot jälleenmyyjistä, joilta saat kysyttyä tarkemmat tiedot ohjelmista.

  VastaaPoista