torstai 19. heinäkuuta 2012

Saaressa

Aloitin kesälomani vierailemalla sukulaisten luona Sipoon saaristossa. Saaressa kalastetaan, tehdään mosaiikkeja, syödään hyvin ja unohdetaan katsoa kelloon, joten loma alkoi hyvissä merkeissä. Halusin tehdä saareen jonkin käsityön, joka sopisi paikan tyyliin ja toisaalta jäisi muistoksi vierailustani, joten aloin ideoimaan 5D -ohjelmalla sopivaa kuviota.

Löysin valmiina hauskoja merihenkisiä kuvioita, joita ajattelin yhdistää työhöni. Kultainen kala, jonka voi toki kirjoa muunkin värisenä, sekä pari erilaista kalastusviehettä olivat mielestäni sopivia, ja aloinkin yhdistellä niitä ja tekstejä. Jotta työ olisi henkilökohtainen, halusin paikan nimen lisäksi lisätä työhön paikan koordinaatit. Kuviota voisi käyttää jatkossakin saaren tekstiileissä.
Kokeilin erilaisia fontteja ja yhdistelmiä, mutta lopulta halusin vielä kokeilla tehdä jonkin kuvion kokonaan itse. Etsin saaren kartan, josta kopioin hyvin yksinkertaisen kuvan. Tein siitä Design Creator -ohjelmalla kirjontakuvion, jossa on saaren ääriviiva. 

Ääriviivakuvion luominen on todella nopeaa ja helppoa, joten kokeilin sitä useammalla eri koolla. Lopulta päädyin tekemään 260x200mm kehälle sopivan ääriviivakuvion, jonka sisälle tulisi tekstit ja toinen kuva. Pyörittelin taas fontteja ja kuvia edestakaisin, kunnes lopulta päädyin kultaiseen kalaan.
Valmis kuvio oli siis melko iso, joten mietin mihin tekstiiliin voisin kirjoa sen. Päädyin melko yksinkertaiseen vaihtoehtoon, nimittäin koristetyynyyn. Ajattelin kuitenkin, että jos kuviosta pidetään, voimme yhdessä suunnitella mihin kaikkeen se voitaisiin myöhemmin kirjoa, ja toisaalta koristetyynyjä on helppo vaihdella mielen mukaan eikä se vie paljoa säilytystilaa. Alla siis lopullinen työ 5D-ohjelmasta kuvattuna.Kirjontatyöhön tuli neljä eri väriä: kolme kullansävyä kalaan ja yksi tekstiin sekä ääriviivaan. Kirjoin kuvion beigelle pellavalle irtirevittävällä tukikuidulla tuettuna. Yhdistin tekstien värit jo 5D-ohjelmassa, joten kone nakutti työn melko nopeasti ja siististi vain muutamalla värinvaihdolla.


Valmiista työstä tuli onnistunut, ja suunnittelimmekin saaressa muutamia paikkoja, joihin samaa kuviota, tai muitakin, voisi kirjoa. Saaressa on paljon erilaisia käsitöitä (mm. isotätini ristipistoja, ulkomailta tuotuja kirjottuja mattoja sekä mosaiikkeja) joten matkalla syntyi paljon muitakin ideoita konekirjontaan liittyen. Ja näillä kesäsäillä taitaakin olla aikaa istua sisällä tutkimassa 5D-ohjelman mahdollisuuksia..

1 kommentti:

  1. Onpas hauska ja henkilökohtainen tuliainen!!

    VastaaPoista