sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Simo ja kaverit

Siskoni pihalla vierailee jo toista vuotta pulska joukko siilejä: ensin pihalle ilmestyi Simo, sitten Sumo, ja nyt parhaina iltoina ruokailijoita on jopa neljä. Siileille on rakennettu oma mökki ja erillinen ruokailumaja, tietysti useammalla sisäänkäynnillä jottei siilien kesken synny ruuhkaa ja riitoja. 


Simon ja kumppanien puuhista on riittänyt iloa koko perheelle, ja oikeastaan kaikille jotka ovat jaksaneet katsella hauskoja siilikuvia tai kuunnella niiden viimeisimmistä tempauksista. Siilejä näkyy valitettavan usein yliajettuina eikä niihin kiinnitetä aina paljoa huomiota, mutta Helsingistä löytyy kuitenkin ainakin yksi piha, jonne siilit ovat enemmän kuin tervetulleita.

Kun mietin sopivaa kuviota lahjaksi suunnittelemaani kangaspussiin, siili oli helppo valinta. Hanna´s ABC -nimisestä kuviokokoelmasta löytyi siilin lisäksi muitakin hauskoja eläinhahmoja, joita tulen varmasti hyödyntämään myöhemmin. Kuvio oli hyvin yksinkertainen ja nopea kirjoa, värejäkin oli vain kolme.


Koska siilit liikkuvat yleensä (ainakin tullessaan syömään) jonkinlaisessa ryhmässä, yhdistin kolme siiliä yhdeksi kirjonnaksi Combine-toiminnolla. Yhdistämällä värit ColorSortilla kone kirjoi kaikki samanväriset osat kerralla, eli langanvaihtoja oli vain kolme. 

Kangaspussin mallin olin testannut jo jouluna, ommeltuani toisen siskoni kanssa useita pusseja lahjaksi, käytettäväksi esimerkiksi leipäkorina. Silloin teimme pussit hieman paksummasta markiisikankaasta, joten niistä tuli sellaisenaan napakoita, mutta tähän siilipussiin tein välikerroksen vahvikehuovasta, jotta pussi pysyisi valmiina pystyssä. 

Käännettävä ja napakka pussi syntyy siis helposti ompelemalla kaksi samanlaista (toinen pussi voi olla hieman pienempi) pussia yhteen yläreunoistaan, nurjat puolet vastakkain (pussit siis sisäkkäin) ja lopuksi yläreunat huolitellaan vinonauhalla tai muulla vastaavalla.
Alla olevassa kuvassa näkyy kankaiden väliin laitettu valkoinen tukihuopa. Ompelin  lopuksi reunaan matonkanttausnauhan, jonka olin silittänyt valmiiksi kaksinkerroin.

Tällainen pussi on mielestäni todella helppo työ ommella, ja on kiva tuliainen tai lahja. Pussin voi ommella erilaisista kankaista, ja halutessaan koristella kirjoen tai esimerkiksi ompelemalla pussin pintaan erilaisia nauhoja tai vaikka nappeja. Tässä työssä sisäpuoli oli samaa väriä kuin ulkopuoli, mutta pussista voi hyvin tehdä käännettävän ja käyttää sisä- ja ulkopuolella erilaista kangasta. Pussia voi käyttää monella eri tavalla, mutta veikkaan että siskoni kotona tänne pussiin tullaan jemmaamaan siilien herkut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti