torstai 13. joulukuuta 2012

Valmiita paketteja

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja tarkoituksenani on ehtiä tekemään muutamia joululahjoja itse. Kirjontakone nakuttaa iltaisin pyyhkeitä ja pitsejä, ja mielessäni olisi muitakin käsitöitä tai askarteluja. Aiempina vuosina aikatauluni ovat välillä pettäneet niin, että osa lahjoista on valmistunut vasta välipäivinä. Esimerkiksi viime vuonna tein äidilleni verkkariasun, jonka housuja tehtiin yhdessä vasta aaton jälkeen, mutta eiköhän tässä vielä ole aikaa saada muutama paketti valmiiksi kuusen alle.. 

  
Näihin pikkupaketteihin kätkeytyy työpaikan pikkujouluissa tekemiäni emalikoruja. Vierailimme Septarian korupajassa Kaapelitehtaalla, jossa saimme tehdä muutamia emaloituja koruja ja testailla erilaisia emalointitekniikoita. Olen joskus koulussa kokeillut emalointia, mutta paja oli todella mukava uusi kokemus, ja aika kului nopeasti seurasssa ideoiden ja tehden erilaisia koruja. Paketit ovat valmiita, pieniä pahvirasioita, jotka olen koristellut washi-teipeillä. Teippejä olen hamstrannut esimerkiksi kädentaitomessuilta Teippitarhalta.

Elefantti-korvikset, sekaisin mustaa ja punaista.
Valkoiset puput, vähän silmäpuolina.

Mielenkiintoisinta emaloinnissa oli varmaan se, miten eri tavalla värit käyttäytyivät kuumassa uunissa. Esimerkiksi valkoisille pupuille tein isot, mustat silmät, mutta musta väri "paloi" lähes kokonaan pois. Joihinkin koruihin tein sitten tarkoituksella tummemmat reunat pitämällä niitä pidempään uunissa. Emalointi oli ehdottomasti sellaista käsityötä, jota tekisin mielelläni toistekin!

Toinen uusi kokeilu tähän jouluun oli himmelin teko. Ihastuin moderneihin, mustiin himmeleihin jo viime vuonna, ja vieläkin niitä näkee monissa sisustuslehdissä ja erilaisissa blogeissa. Aiemmin himmelit ovat jääneet suunnittelun tasolle, mutta nyt ehdin kokeilemaan sellaisen tekoa. Ohjeet ja mallikuvia löytyy netistä todella paljon, joskin ohjeet ovat perinteisesti oljille. Itse tein himmelin mustista mehupilleistä.


Himmeli rakentuu kahdeksankulmioista, jotka tehdään 12 putkestä/pillistä. Ylläoleva muoto kootaan parilla solmulla valmiiksi oktaedriksi, ja valmiita kulmioita solmitaan yhteen haluttua muotoa varten. Käytin mehupillit lähes kokonaan hyödyksi: pienet oktaedrit syntyivät pillin "nivelen" toisesta, lyhyemmästä puolesta, isoin syntyi nivelen pidemmästä puolesta, ja keskikokoiset olivat puolikkaita pisimmästä putkesta. Vain nivelet jäivät siis käyttämättä.


Tein tätä himmeliä varten 12 kahdeksankulmiota, ja ensimmäiseksi himmeliksini siitä tuli mielestäni todella hieno! Tämä meni jo lahjaksi, mutta jospa näitä(kin) syntyisi vielä pari lisää aattoon mennessä.
 

1 kommentti:

  1. Kiitos himmelistä, se on tosi hieno ja pillin pinta kimaltelee kivasti iltaisin kynttilän valossa, suosittelen!

    VastaaPoista