tiistai 4. joulukuuta 2012

Jouluisia pitsejä

 

Tikatassa järjestettiin viime viikolla joululahjapaja, jossa muun muassa kirjottiin upeita pitsikoristeita, esimerkiksi joulukuuseen ripustettavaksi. Pitsien kirjonta oli minulle entuudestaan tuttua, mutta uudet, upeat kuviot innostivat kokeilemaan erilaisia koristelankoja ja väriyhdistelmiä. Pidimme vielä seuraavana päivänä työporukan kesken oman "lahjapajan", jossa teimme kukin erilaisia joululahjoja ja ompeluita, seurassa kun on aina mukavampi tehdä kaikenlaisia käsitöitä.

Kone näyttää kirjovan tyhjän päälle, tukimateriaali on täysin kirkasta.


Kirjotut pitsit ovat Husqvarna Vikingin #255 Small Square Hoop Embroidery -kokoelmasta. Pfaffin kirjontakoneilla voi siis hyvin tehdä Husqvarna Vikingin kuvioita, ja toisinpäin. Nämä kuviot ovat suunniteltu pienelle uutuuskehälle, jonka koko on vain 80x80mm. Erityisen näppärä pikkukehä sopii esimerkiksi pienten kuvioiden kirjontaan lastenvaatteisiin, pyyhkeisiin tai tilkkutyöblokkeihin, ja itse tein sillä muutamat pitsikorvakorut (näitä olin tehnyt jo aiemminkin). Isoihin kehiin käytetystä veteenliukenevasta kalvosta (Gütermann Ultra Solvy) jäi reunasta yli pieni kaistale, joka oli juuri sopiva 80x80mm kehälle. Vaikkei solvy-kalvo ole hirveän arvokasta, on kiva saada hyödynnettyä pienetkin palat tuota materiaalia, ja tosiaan yksiä pitsikoruja varten on tylsää käyttää isompaa kehää aivan turhaan.

Kehä näyttää todella pieneltä koneeseen verraten.
Näytöltä voi seurata esimerkiksi kirjonnan tikkimäärää.

Kokeilin pitsien kirjonnassa tavallisen viskoosikirjontalangan lisäksi Lontoosta hankkimiani erikoislankoja. Olin ostanut messuilta muutaman monivärisen viskoosilangan sekä lisäksi kirkkaan sinistä metallilankaa. Metallilankaa olin kokeillut jo kirjoessani juhlamekkoni lintusia, mutta muita lankoja kokeilin ensimmäistä kertaa. Käytin myös Gütermannin SULKY Metallic- hopealankaa, joka sopikin pitseihin todella hyvin.

Korvikset ja yksi pitsi samalla langalla kirjottuna.
Kokeilussa hieman paksumpi D-Twist -kirjontalanka.
Sininen metallilanka.
Gütermann SULKY Metallic -kirjontalanka.
Monivärinen Mirage- kirjontalanka.
Alalankana käytin tavallista kirjonnan alalankaa, ja töiden nurjista puolista tuli todella siistit. Kuvissa en ole vielä pessyt pitsejä, korvakoruja lukuunottamatta. Tukikalvo pestään lämpimällä vedellä, ja mitä puhtaammaksi pitsin pesee, sen notkeammaksi se tulee. Aion jättää kuviot hieman napakoiksi, jotta ne voi sitten ripustaa koristeiksi esimerkiksi ikkunaa vasten, tai laittaa joulukorttiin. Pitseissä on todella paljon tikkejä, joten niiden kirjomiseen menee yllättävän paljon aikaa, mutta kone teki metallilangoillakin todella siistiä jälkeä ilman turhia langankatkaisuja, joten työ eteni hyvin itsenäisesti ja tein samalla muita töitä.

2 kommenttia:

  1. Olisi mukava nähdä kuvia valmiista joulukorteista, jos olet sellaisia tehnyt.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentista! Joulukortteja valmistuu itse asiassa koko ajan, jotta ehtisivät huomisen postiin.. Laitan kuvia askarteluistani mahdollisimman pian!

    VastaaPoista