keskiviikko 10. lokakuuta 2012

TipujaViime aikoina ompeluni ovat painottuneet korjausompeluihin sekä marraskuussa lähestyviin siskoni häihin. Valmistumassa ovat niin morsiamen asu, äitini sekä oma juhla-asuni, ja sitä ennen sukulaisten lahkeet kaipaavat lyhennystä (kuten ennenkin). Haasteen morsiamen puvun valmistamiseen tekee se, että morsian asuu Lontoossa, ja palaa häitä varten Suomeen vasta edellisenä iltana. Onneksi olemme hyvinkin samoissa mitoissa, jotta sain tehtyä asusta lakanamallin mukaan lomamatkalleni siskon luokse.

Sovitusnukke on hyvä apu silloin, kun tekee itselleen tai mittojen mukaan vaatetta, mutta kiireen takia sain pyydettyä äitini avuksi neulaamaan protoa päälleni. "Palkkioksi" sovitusavusta lupasin tehdä äidilleni muutamat käsipyyhkeet, sillä ehdolla että hän itsekin käyttäisi kirjontakonetta.

Käytössäni olevaa Pfaffin creative performance- ompelu- ja kirjontakonetta on todella helppo käyttää. Toki kestää oma aikansa oppia, mitä mikäkin kuvake kosketusnäytöllä tekee, mutta sain äitini tajuamaan hyvin nopeasti, miten kone langoitetaan ja mistä kirjonta käynnistyy. Automaattilangoitin oli aluksi vähintäänkin haasteellinen, mutta lopulta sen käyttö sujui näppärästi. Kuviot hän sai valita itse, ja päätyi performancen omista kuvioista löytyviin lintuihin. Värejä muutettiin sinisemmiksi 5D-ohjelmassa, sillä siellä on helppo testailla minkänäköiseksi kuvio muuttuu värinvahdoilla. Muokatut kuviot tuotiin taas muistitikulla koneeseen, ja kuvio kohdistettiin pyyhettä varten aivan kehän yläreunaan.


Performancen näytöllä näkyy kaikki tarvittavat tiedot kirjottavasta kuviosta, mm. väriluettelo, tikkien määrä sekä kirjonnan kesto, kuvion kohdistus sekä paljon muuta. Harsintatoiminnolla kiinnitin pyyhkeen pintaan veteenliukevan Solvy-kalvon, jotta tikit muodostuivat siististi froteepyyhkeen pinnalle.Eniten aikaa näissä kirjonnoissa vei langanvaihdot, sillä osa kuvan väreistä oli todella pieniä alueita. Melkein heti, kun kone oli käynnistetty uudelleen, kuului piippaus ja kone pyysi vaihtamaan värin. Tehdessämme samalla muuta, pyyhkeet syntyivät kuitenkin hyvin helposti ja äitini yllättyi todella positiivisesti siitä, miten siistiä jälkeä kone teki, ja tosiaan miten vaivattomasti sillä sai aikaiseksi hyvännäköiset työt.Teimme samoilla lämpimillä vielä kolmannen pyyhkeen, käyttämällä koneen valmista kuviota sellaisenaan. Kirjotut aterimet päätyivät koristamaan keittiöpyyhettä.


Nyt olen Lontoossa keräämässä ideoita ja lataamassa akkujani syksyn tulevia haasteita varten. Huomenna luvassa on paljon kehutut kädentaitomessut, joilta saattaa tarttua mukaan matkalaukullinen materiaaleja ja vinkkejä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti