keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Jakkara


Mosaiikkeja harrastava tätini oli tehnyt hauskan keittiöjakkaran koristelemalla valmiit portaat värikkäillä mosaiikeilla. Ikeasta hankittu porras oli kuulemma kivan kokoinen työ, sillä sen sai tehtyä kahdessa osassa, ja portaat oli helppo tehdä pöydän ääressä ennen jakkaran kokoamista. Otin jakkaran portaat itselleni mukaan mökillä tehtäväksi, joskin mukaan pakatut kymmenet kilot mosaiikkeja romuttivat ajatuksen näppärästä matkatyöstä..

Isompi porras ennen saumausta

Kuvioiden inspiraationa oli erilaiset siniset mosaiikit sekä Kuolimo-järvi, jonka rannalla mökkimme on. Halusin kuvata veden pintaa, jonka välillä rikkoo pisara, tai ötökät. Pidän ympyröiden ja kaarien tekemisestä mosaiikeilla, joten hahmottelin ensin portaisiin erivärisistä kiiltävistä lasimosaiikeista ja mattapintaisista keramiikkapaloista sopivia väriyhdistelmiä ja aloitin kaarien teon alanurkasta. Alunperin suunnittelin ylemmän portaan kuvan mukaiseksi, mutta valmiissa jakkarassa käänsin sen ympäri.Pienempään portaaseen tulikin enemmän toimintaa: halusin tehdä enemmän ympyröitä, joten taustasta tuli suora. Tässä värien valitseminen oli hankalampaa, sillä en halunnut samaa väriä olevan liian paljon lähekkäin. Kuvassa näkyvät punaiset zag-zag -pihtini, jolla saa leikattua lasimosaiikkeja todella kätevästi. Toinen suosikkivälineistäni on kapeat pinsetit, jolla liimattuja paloja saa hieman siirreltyä ja tarvittaessa nypittyä pois huonosta paikasta.


Saumauslaastin väri oli melko vaalea, sillä halusin palojen erottuvan hyvin taustasta. Jakkaran kokoaminen oli helppoa, ja lopuksi maalasin työn mustalla kalustemaalilla. Mietin pitkään, maalaanko jakkaran siniseksi vai mustaksi, mutta musta oli ehdottomasti paras ratkaisu: mosaiikki erottuu tummasta rungosta paremmin, ja aluksi valitsemani mustat, kiiltävät lasimosaiikit sopivat paremmin kuvioiden kehykseksi.
2 kommenttia:

  1. Moi! Tosi hieno jakkara! Haluaisin itse tehdä myös jotain samantyylistä, ehkä pienen sivupöydän tai tarjottimen, mutta en ole tehnyt mosaiikeista mitään sen vaikeampaa vielä kuin pannunalusen joskus :D Joten mulla on yksi kysymys, oletko käsitellyt ton pinnan jollain lakalla tai muulla, vai kestääkö se käytössä ihan tuollaisena?

    VastaaPoista
  2. Moi Emppi, kiitos kommentistasi! Tuollainen jakkara on kyllä tosi kiva työ, sillä sen voi tehdä kahdessa osassa, eikä sitä kannata ajatella sen kummempana kuin vaikka kahtena isona pannunalusena. En ole käsitellyt mosaiikkipintaa mitenkään muuten kuin saumaamalla normaalisti, ja mulla se on kestänyt hyvin. Kannattaa vaan ryhtyä kokeilemaan ja tekemään, niinhän sitä oppii.

    VastaaPoista