lauantai 28. helmikuuta 2015

Lisää huovutusta

Felting Embroidery -setillä voi tehdä huovutettuja kuvioita joko sellaisenaan, kuten edellisessä jutussani esittelin, tai suoraan yksin- tai kaksinkertaiselle kankaalle. Vaikka villa on paras materiaali tähän tekniikkaan, kokeilin kuvioita myös askarteluhuopaan, joka taisi olla akryyliä, ja sekin toimi ihan hyvin. 

Kuten irtokuvioissakin, tässä työn oikea puoli tulee kehän alapuolelle, joten kankaiden järjestys kehälle pitää olla nurinkurinen. Ladoin kehälle pingotetun Aqua Magic -tukikuidun päälle harmaan ja keltaisen huopa-arkin palasen, sillä kokeilin Pfaffin Embroidery Felting -kuviokokoelmasta ristipistokuviota, joka kirjotaan niin, että päällimmäinen huopakerros huopuu alemman kerroksen läpi, muodostaen jonkinlaisen kuvion.
 

Koneen huovuttaessa huomasin, että päällimmäinen huopakerros alkoi mennä hieman ryppyyn, mutta koska se oli valmiin työn nurja puoli, en kiinnittänyt siihen sen kummemmin huomiota. Arvelin, että myös akryylihuovan kovuus vaikutti tähän seikkaan: villa olisi varmaan pysynyt paremmin aloillaan, sillä se todennäköisesti huopuisi vielä paremmin kuin tämä keinokuituinen.


Valmiin työn nurja puoli näytti siis valmiina melko siistiltä, ja aloinkin miettimään, josko tilkun voisi käyttää kaksipuoleisena. Olemme äitini kanssa tehtailemassa pienelle pikkuserkulleni nukkekodin tekstiilejä, joten tajusin, että tästähän tulisi sinne kiva peite tai matto. Reunat pitää vaan vielä siistiä jollain, joko vinonauhalla vai koristeompeleella, ellei tilkulle nyt löydy muuta käyttöä.


Kuvio näytti tukikuidun kanssa onnistuneelta, ja se pysyi onneksi siistinä pesunkin jälkeen. Valmiin tilkun kaveriksi kirjoimme vielä hauskan kellon, johon tuli yksityiskohdat perinteisellä konekirjonnalla. Kokeilin vielä yksinkertaiselle materiaalille huovutuskirjontaa, kokoelmasta Refined Fabric (Husqvarna Viking, 281). Kuviot oli alunperin tehty farkulle, ja itse kokeilin lintu-kuviota paksulle puuvillakankaalle. Tein tästäkin nyt alkuun tilkun, jotta näen minkälaisia kuvioista oikein tulee, jotta niitä voi sitten käyttää isompiinkin töihin.


Tällaisen yksinkertaisen materiaalin käsittely ja kuvion tekeminen oli todella nopeaa ja helppoa: kun vaiheita oli vain yksi, ei tarvinnut varoa kangaskerroksien liikehdintää tai vaihtaa välissä kirjontaneulaa ja -paininjalkaa. 
Pinkki kangas oli todella epäkiitollinen kuvattava, mutta onneksi kuvio erottuu näissä edes jotenkin. Tikkejä, vai pitäisköhän näissä kuvioissa sanoa vain pistoja, oli vain alle 8000, joten kuvio valmistui muutamassa minuutissa. Tämä tipu saa nyt jäädä odottamaan käyttöä, mutta tekniikka tuli nyt testatuksi ja eiköhän näitä tule tehtyä vielä enemmänkin - kuviokokoelmassa oli erilaisia tähtiä, jotka sopisivat hyvin jouluun. Täytynee aloittaa jouluvalmistelut ajoissa, jos sitten tänä vuonna saisi kaiken valmiiksi ennen aattoaamua..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti