torstai 31. heinäkuuta 2014

Sauna 2014


Tämän kesän teemana on ehdottomasti ollut sauna: siskoni on rakentamassa mökilleen omaa rantasaunaa, jonka työmaalle olen ehtinyt muutamana viikonloppuna avuksi. Kun siskoni nimipäiviä vietettiin mökillä pari viikkoa sitten, halusimme vanhempieni kanssa muistaa häntä jollain uuteen saunaan liittyvällä lahjalla. Hyville pyyhkeille on aina käyttöä, ja tiesimme siskoni haluavan uuteen saunaan muutamat vieraspyyhkeet, joten ostimme kaksi paria mustia puuvillapyyhkeitä ja suunnittelin niihin yksinkertaiset brodeeraukset.


Koska pyyhkeet olivat tulossa saunalle vieraskäyttöön, halusin tehdä niihin jonkin tunnisteen ja muiston saunatalkoista. Päädyin tekstiin "Sauna 2014", valitsin muutaman fonttivaihtoehdon, jotka lähetin vanhemmilleni näytille ja päädyimme sitten fonttiin Calligraph 15-50mm. Tukikuituna sekä kehällä että pyyhkeen pinnalle käytin Inspiran Aqua Magicia, joka siis liukenee kokonaan pois, eli kirjonnoista tulee todella pehmeät. Koska halusin kirjonnoista melko huomaamattomat, valitsin kirjontalangaksi mustan SULKY Cotton 30 -puuvillakirjontalangan.Leikkasin isoimmat palat tukikuitua pois ennen pesua, ja heitin pyyhkeet sitten koneeseen. Tekstin erottuivat kuidun kanssa todella hyvin, mutta pesun jälkeen niitä sai etsiä hetken.


Pyyhkeet olivat saajalleen erittäin mieluisat, ja kirjonnat jäivät melko huomaamattomiksi, kuten toivoinkin. Kunhan vielä muutama viikko jaksetaan odotella ja tietysti rakentaa tukka putkella sinä aikana, päästään nauttimaan löylyistä uudessa saunassa.Lisää vintagea


Äitini serkku täytti nyt heinäkuussa vuosia, ja koska tiesimme hänen ihastelleen täällä blogissa esittelemiäni vintagetyynyjä, teimme hänelle sellaisen syntymäpäivälahjaksi. Ullan ja äitini tyylit ovat aina olleet hyvin samanlaiset, joten värien valinta työhön oli helppoa: kankaaksi valitsimme tummansinisen pellavan, ja kirjontalangaksi vaaleanharmaan puuvillakirjontalangan.
Tyynynpäällisen ison koon johdosta kirjoin työn neljässä osassa: ensin postimerkit, sitten osoite, lintu ja "postcard" teksti samalla kehällä ja lopuksi vielä pikkukehällä (80x80mm) postileima.Tyynyä varten ompelin työn alareunaan piilovetoketjun, jotta se on helppo pestä,. Tyynynpäällinen lähtikin matkaan ilman sisätyynyä, sillä paketti kulki ensin junalla Lappeenrantaan. Vaikka isommat kirjonnat vievät hieman aikaa, on tällainen työ kyllä todella mukava tehdä, sillä tyyny on helppo ja nopea koota ommellen vasta kun kirjonnat ovat tehtyinä, ja kirjonnan aikana ei siksi tarvitse käännellä ja varoa valmista tyynyliinaa.perjantai 18. heinäkuuta 2014

Thermogaze

Konekirjonnan avuksi on olemassa todella paljon erilaisia tukimateriaaleja, joihin olen ilokseni päässyt tutustumaan kuluneiden vuosien aikana työni kautta. Viime aikoina olen käyttänyt lähinnä tuttuja ja turvallisia materiaaleja (tavalliset ja veteenliukenevat kuidut) kaikkiin projekteihini, mutta nyt sain Tikatasta kokeiltavakseni Thermogaze -tukikuitua, joka häviää työstä silittämällä tai prässäämällä. Vaikka materiaali oli teoriassa minulle tuttua, en muista ikinä kokeilleeni vastaavaa ihan käytännössä, joten nyt sain hyvän syyn testailla tällaista "uutuutta".

Juhlimme tuoreen filosofian maisterin valmistujaisia heinäkuun alussa, jonne perheeni vei lahjaksi paellapannun ja parit keittiöpyyhkeet, päivän sankaritar kun valmistui espanjan opettajaksi. Äitini toivoi pyyhkeisiin nimikoinnit, ja koska kyseessä oli pienet työt, kokeilin uutta kuitua niihin. Epäilin lähinnä käräyttäväni kuidun joko silitysraudan tai pyyhkeen pintaan, joten nämä työt olisin hyvin ehtinyt tekemään kokonaan uudelleen.Kuitu on karkeampaa kuin muut käyttämäni tukikuidut ja muistuttaa mosaiikkitöissä käyttämääni tarlatan-kangasta. Varmaan juuri karkeutensa johdosta se asettui kehälle hyvin, ja vaikutti siltä, että ohutkin kerros riitti hyvin tukemaan kirjontaa.

Fontiksi valitsimme "Disney" -fontin eli Swirl 25-55mm. Juhlien teemavärinä oli keltainen ja oranssi, joten tein kirjonnat samoilla väreillä. Pyyhkeet olivat tällä kertaa valmiina ostetut, toinen vohvelikankainen ja toinen tasaisempaa puuvillakangasta.


Kirjonta sujui nopeasti, ja jännittävin vaihe oli kuidun poistaminen. Leikkasin aluksi suurimmat palat kuitua pois työstä, ja laitoin sen jälkeen kirjonnan leivinpapereiden väliin, sillä pelkäsin tosiaan käräyttäväni silitysrautani pohjan. Aluksi silittäessäni työtä vaikutti, ettei mitään tapahdu, mutta aika nopeasti kuitu alkoi tummenemaan ja kurkatessani paperin väliin se rapisi todella helposti irti kirjonnasta. 
Kuitu toimi todella hyvin, sillä kaikki pienimmätkin muruset kuitua hävisivät kuin tuhka tuuleen, eikä siitä jäänyt mitään jälkeä valmiiseen työhön. Thermogaze on todella hyvä vaihtoehto veteenliukeneville kuiduille, sillä teen usein kirjontoja lahjaksi viime hetkillä, ja kun työ pitäisi olla paketoitavissa tunnin sisällä, ei silloin veden kanssa lutraaminen tule kysymykseen. Thermogazen leveys on 40cm, joten se sopii isompiinkin töihin.