maanantai 24. joulukuuta 2012

Hyvää joulua!

Viimeiset pakettini valmistuivat eilen puoliltaöin, joten nyt saan levätä muutaman päivän luvan kanssa. Kuvassa pikku apulaiseni, joka olisi mielellään maistellut useammankin lahjapaketin kulmia..
 
 
 
 
Oikein hyvää joulua!

lauantai 22. joulukuuta 2012

Keskeneräistä

Haaveilin kirjoittavani tähän aikaan blogitekstin, jossa esittelen valmiita töitäni ja lisää joulupaketteja, ja pääsisin sitten viettämään vapaailtaa. No, toki niitä valmiitakin juttuja on aikamoinen kasa, mutta edelleen tekemistä riittää.. Oman lisänsä ovat tuoneet siskoni, jotka ovat halunneet päästä kokeilemaan konekirjontaa omiin joululahjoihinsa, joten performancesta on nyt ollut iloa isommallekin porukalle. Nyt täytyy myös jo varoa, mitä kaikkea uskallan täällä esitellä, ettei yllätykset paljastu ennen aattoa. Laitan lisää kuvia kun paketit ovat päätyneet saajilleen ja ovat jo varmasti avattu!

Ötökät eivät ehkä ole kuvioista jouluisimpia, mutta nämä muurahaiset ja koppikset päätyivät lahjaksi sukulaisille, joiden kanssa vietän paljon aikaa mökillämme Itä-Suomessa. Keittiöpyyhkeille on aina käyttöä, joko kotona tai sitten mökillä. Materiaalina on metritavarana ostettu vohvelikangas, jonka kanttasin puuvillavinonauhalla. 
 


Eniten olen kirjonut tavallisia käsipyyhkeitä, hieman erilaisilla kuvioilla. Jouluisia karkkitankoja, joulukuusia, lumihiutaleita. Siskon ystäville (lapsiperheelle) tehtiin pyyhkeeseen hauska takanreunus, johon saatiin enemmän väriä.


Pyyhkeiden lisäksi olen tehnyt kirjontaa endless-kehällä. Jatkuvan kirjonnan kehällä työtä voi siirtää helposti, ja kirjoa samaa kuviota monta kertaa peräkkäin. Kuvio löytyy Pfaffin Grand Endless Holiday -kuviokokoelmasta. Käyttämäni kuvio oli sellainen, ettei kangasta tarvinnut tukea lainkaan, vaan kirjonta tuli suoraan pellavalle. Keskeneräisistä hommista huolimatta en ole vielä onnistunut kasaamaan niskaani hurjaa joulustressiä. Joulu tulee joka tapauksessa, on lahjat sitten valmiita tai eivät. Eikä perhelleemme tärkeintä joulussa ole tietenkään lahjat, vaan hyvä ruoka ;)

torstai 13. joulukuuta 2012

Valmiita paketteja

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja tarkoituksenani on ehtiä tekemään muutamia joululahjoja itse. Kirjontakone nakuttaa iltaisin pyyhkeitä ja pitsejä, ja mielessäni olisi muitakin käsitöitä tai askarteluja. Aiempina vuosina aikatauluni ovat välillä pettäneet niin, että osa lahjoista on valmistunut vasta välipäivinä. Esimerkiksi viime vuonna tein äidilleni verkkariasun, jonka housuja tehtiin yhdessä vasta aaton jälkeen, mutta eiköhän tässä vielä ole aikaa saada muutama paketti valmiiksi kuusen alle.. 

  
Näihin pikkupaketteihin kätkeytyy työpaikan pikkujouluissa tekemiäni emalikoruja. Vierailimme Septarian korupajassa Kaapelitehtaalla, jossa saimme tehdä muutamia emaloituja koruja ja testailla erilaisia emalointitekniikoita. Olen joskus koulussa kokeillut emalointia, mutta paja oli todella mukava uusi kokemus, ja aika kului nopeasti seurasssa ideoiden ja tehden erilaisia koruja. Paketit ovat valmiita, pieniä pahvirasioita, jotka olen koristellut washi-teipeillä. Teippejä olen hamstrannut esimerkiksi kädentaitomessuilta Teippitarhalta.

Elefantti-korvikset, sekaisin mustaa ja punaista.
Valkoiset puput, vähän silmäpuolina.

Mielenkiintoisinta emaloinnissa oli varmaan se, miten eri tavalla värit käyttäytyivät kuumassa uunissa. Esimerkiksi valkoisille pupuille tein isot, mustat silmät, mutta musta väri "paloi" lähes kokonaan pois. Joihinkin koruihin tein sitten tarkoituksella tummemmat reunat pitämällä niitä pidempään uunissa. Emalointi oli ehdottomasti sellaista käsityötä, jota tekisin mielelläni toistekin!

Toinen uusi kokeilu tähän jouluun oli himmelin teko. Ihastuin moderneihin, mustiin himmeleihin jo viime vuonna, ja vieläkin niitä näkee monissa sisustuslehdissä ja erilaisissa blogeissa. Aiemmin himmelit ovat jääneet suunnittelun tasolle, mutta nyt ehdin kokeilemaan sellaisen tekoa. Ohjeet ja mallikuvia löytyy netistä todella paljon, joskin ohjeet ovat perinteisesti oljille. Itse tein himmelin mustista mehupilleistä.


Himmeli rakentuu kahdeksankulmioista, jotka tehdään 12 putkestä/pillistä. Ylläoleva muoto kootaan parilla solmulla valmiiksi oktaedriksi, ja valmiita kulmioita solmitaan yhteen haluttua muotoa varten. Käytin mehupillit lähes kokonaan hyödyksi: pienet oktaedrit syntyivät pillin "nivelen" toisesta, lyhyemmästä puolesta, isoin syntyi nivelen pidemmästä puolesta, ja keskikokoiset olivat puolikkaita pisimmästä putkesta. Vain nivelet jäivät siis käyttämättä.


Tein tätä himmeliä varten 12 kahdeksankulmiota, ja ensimmäiseksi himmeliksini siitä tuli mielestäni todella hieno! Tämä meni jo lahjaksi, mutta jospa näitä(kin) syntyisi vielä pari lisää aattoon mennessä.
 

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Nappikortteja

Täällä ehdittiinkin jo kysellä joulukorttieni perään, joten luvassa olisi esittely tämän vuoden aikaansaannoksistani. En ole lähettänyt joulukortteja kuin vasta parina viime vuotena, ja vieläkään en ole oppinut tekemään niitä hyvissä ajoin valmiiksi... Muutama kortti odottaa tuossa pöydällä vielä liimausta, mutta eiköhän nuo ehdi huomisen postiin!

 

Idean kortteihin löysin jo aikaa sitten jostain nettisivuilta surffaillessani, ja sama ajatus on tullut vastaan monessa paikassa. Napit esittävät siis joulupalloja tai muita jouluisia koristeita. Ei siis mikään uusi keksintö, mutta sainpa hyödynnettyä valtavaa nappivarastoani. Olen hamstrannut nappeja muutaman vuoden, eikä niille ole oikein löytynyt järkevää käyttöä ennen tätä. Nyt sain kulutettua niitä muutaman kourallisen, eikä edes tuntunut pahalta luopua aarteistani.

Korttien tekeminen oli (nappien valinnan jälkeen) helppoa ja melko nopeaa: piirsin vapaalla kädellä hopeakynällä "langat" korttipohjaan, ja niiden päihin pienet rusetit/lenkit. Sitten liimasin lankojen päähän napit ja tein koho-Dymolla tekstit. Minulla oli sekä mustaa, punaista että sinistä nauhaa Dymoon, joten tein muutaman kortin eri värillä.


Vaikka tykkäänkin askarrella ja tehdä esimerkiksi ompelemalla hienoja yksityiskohtia, ja aion käyttää tekemiäni pitsikuvioita myös korteissa, valmistin näitä kortteja yli 20 kappaletta joten en halunnut taiteilla näiden kanssa liikaa. Kortit ovat kuitenkin mielestäni onnistuneet, ja uskonpa, ettei monenkaan kortinsaajan tarvitse kurkata kääntöpuolelle tarkistaakseen, keneltä kortti on, vaan he kyllä tunnistavat tyylini.


 

tiistai 4. joulukuuta 2012

Jouluisia pitsejä

 

Tikatassa järjestettiin viime viikolla joululahjapaja, jossa muun muassa kirjottiin upeita pitsikoristeita, esimerkiksi joulukuuseen ripustettavaksi. Pitsien kirjonta oli minulle entuudestaan tuttua, mutta uudet, upeat kuviot innostivat kokeilemaan erilaisia koristelankoja ja väriyhdistelmiä. Pidimme vielä seuraavana päivänä työporukan kesken oman "lahjapajan", jossa teimme kukin erilaisia joululahjoja ja ompeluita, seurassa kun on aina mukavampi tehdä kaikenlaisia käsitöitä.

Kone näyttää kirjovan tyhjän päälle, tukimateriaali on täysin kirkasta.


Kirjotut pitsit ovat Husqvarna Vikingin #255 Small Square Hoop Embroidery -kokoelmasta. Pfaffin kirjontakoneilla voi siis hyvin tehdä Husqvarna Vikingin kuvioita, ja toisinpäin. Nämä kuviot ovat suunniteltu pienelle uutuuskehälle, jonka koko on vain 80x80mm. Erityisen näppärä pikkukehä sopii esimerkiksi pienten kuvioiden kirjontaan lastenvaatteisiin, pyyhkeisiin tai tilkkutyöblokkeihin, ja itse tein sillä muutamat pitsikorvakorut (näitä olin tehnyt jo aiemminkin). Isoihin kehiin käytetystä veteenliukenevasta kalvosta (Gütermann Ultra Solvy) jäi reunasta yli pieni kaistale, joka oli juuri sopiva 80x80mm kehälle. Vaikkei solvy-kalvo ole hirveän arvokasta, on kiva saada hyödynnettyä pienetkin palat tuota materiaalia, ja tosiaan yksiä pitsikoruja varten on tylsää käyttää isompaa kehää aivan turhaan.

Kehä näyttää todella pieneltä koneeseen verraten.
Näytöltä voi seurata esimerkiksi kirjonnan tikkimäärää.

Kokeilin pitsien kirjonnassa tavallisen viskoosikirjontalangan lisäksi Lontoosta hankkimiani erikoislankoja. Olin ostanut messuilta muutaman monivärisen viskoosilangan sekä lisäksi kirkkaan sinistä metallilankaa. Metallilankaa olin kokeillut jo kirjoessani juhlamekkoni lintusia, mutta muita lankoja kokeilin ensimmäistä kertaa. Käytin myös Gütermannin SULKY Metallic- hopealankaa, joka sopikin pitseihin todella hyvin.

Korvikset ja yksi pitsi samalla langalla kirjottuna.
Kokeilussa hieman paksumpi D-Twist -kirjontalanka.
Sininen metallilanka.
Gütermann SULKY Metallic -kirjontalanka.
Monivärinen Mirage- kirjontalanka.
Alalankana käytin tavallista kirjonnan alalankaa, ja töiden nurjista puolista tuli todella siistit. Kuvissa en ole vielä pessyt pitsejä, korvakoruja lukuunottamatta. Tukikalvo pestään lämpimällä vedellä, ja mitä puhtaammaksi pitsin pesee, sen notkeammaksi se tulee. Aion jättää kuviot hieman napakoiksi, jotta ne voi sitten ripustaa koristeiksi esimerkiksi ikkunaa vasten, tai laittaa joulukorttiin. Pitseissä on todella paljon tikkejä, joten niiden kirjomiseen menee yllättävän paljon aikaa, mutta kone teki metallilangoillakin todella siistiä jälkeä ilman turhia langankatkaisuja, joten työ eteni hyvin itsenäisesti ja tein samalla muita töitä.